Mini serniczki z bitą śmietaną
Wyglądają jak muffinki, jednak są to serniczki. Doskonale nadają się na ogrodowe przyjęcia czy na słodkie stoły, bo nie trzeba ich kroić, łatwo chwycić i zjeść nawet bez talerzyka. Do dekoracji można użyć dowolnych owoców w zależności od tego czym dysponujecie.
Składniki na 12 sztuk:
120 g ciastek pełnoziarnistych
50 g rozpuszczonego masła
800 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka
120 g drobnego cukru
6 łyżeczek curdu z marakui lub dowolnego dżemu
250ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Twaróg, wanilię, jajka i cukier zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać po 1 łyżce masy ciasteczkowej, na nią wyłożyć masę serową prawie do wysokości papilotki, następnie krem z marakui lub dżem i wykałaczką delikatnie wmieszać w ser, wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze 150ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę mocno schłodzoną ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć na każdą sztukę.
Muszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuń