Nasi uczniowie robią najlepszą szarlotkę w Polsce
W dniu 26 lutego 2024 reprezentacja naszej szkoły brała udział w rozstrzygnięciu konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Przemysłu Spożywczego z siedzibą w Warszawie.
Celem konkursu było wyłonienie najlepszej, najsmaczniejszej szarlotki z rodzimymi odmianami jabłek. Nasza szarlotka szarlotka z różową pianką okazała się być szarlotką nr 1 w Polsce w kategorii szkoły, z czego się niezmiernie cieszymy. Warto wspomnieć, że rozstrzygniecie konkursu odbyło się podczas najsłodszych targów w Polsce, a mianowicie na Targach Sweet Expo, gdzie prezentowały się czołowe firmy branży cukierniczej i piekarniczej z całego świata. Uczestnicy targów mogli spróbować naszej szarlotki, ponieważ przygotowaliśmy jej aż 200 porcji, jak się okazało smak wygrywał z najwymyślniejszymi ciastami i ciasteczkami targów.
Dzięki wizycie na tych targach mogliśmy zapoznać się z najnowszymi trendami cukierniczymi, profesjonalnym sprzętem, asortymentem zarówno technologicznym jak wyposażeniem zakładów gastronomicznych. Oglądaliśmy także torty nagrodzone na prestiżowych konkurach cukierniczych i zmagania mistrzów cukiernictwa w pracach z czekolady. Było kolorowo, inspirująco i słodko. Połączyliśmy zwiedzanie z przyjemnym momentem, w którym zostaliśmy nagrodzeni pucharem, dyplomem i nagrodami rzeczowymi.
Branża gastronomiczna w naszej szkole ciągle się rozwija, podejmuje wyzwania i jak widać wygrywa zaangażowaniem, pomysłowością i profesjonalnym podejściem do tematu na polu ogólnopolskim. Jak się okazuje ZETKA jest najlepszą szkołą gastronomiczną w Polsce, nie tylko w powiecie.
Reprezentacja szkoły:
Paulina Chojda
Patrycja Kupiecka,
Agnieszka Pawlas
Agata Sadlak-Skrzypek
Komentarze
Prześlij komentarz