Zapiekanka ze spaghetti
Ta zapiekanka powstawała trochę z potrzeby wykorzystania zbyt dużej ilości ugotowanego makaronu spaghetti. U nas nic zmarnować się nie może. Przejrzeliśmy jeszcze lodówkę oraz szafkę z przyprawami i powstało pyszne danie obiadowe. Tak lubimy nic się nie marnuje a świetnie smakuje.
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
3 małe kiełbasek
1 czerwona papryka
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
250 g pieczarek
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki bulionu
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
tymianek
oregano
bazylia
200 g startego żółtego sera
kilka łyżek bułki tartej
Kiełbasę i warzywa pokroić na średniej wielkości kawałki, pieczarki pokroić w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć kiełbasę z warzywami do zarumienienia i miękkości, doprawić solą i pieprzem, odłożyć. Na tej samej patelni usmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Na niewielkiej ilości tłuszczu smażyć drobno posiekany czosnek, dodać koncentrat, zalać płynem i doprawić do smaku. Gotować około 10 minut lub do zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować makaron. Ugotowany makaron dodać do sosu, dokładnie wymieszać. Połowę przełożyć do blaszki, nałożyć połowę usmażonych składników i posypać częścią sera. Dodać resztę makaronu i pozostałe składniki, posypać serem i bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 C ,do rozpuszczenia się sera i zarumienienia wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz