Ciasteczka mumie
250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
1 jajko
¼ łyżeczki soli
lukier
cukier puder
gorąca woda
kilka kropli soku z cytryny
1-2 kostki gorzkiej czekolady
Masło szybko utrzeć mikserem z cukrem i solą. Wbić jajko i ubijać przez 30 sek. Wsypać mąkę, wymieszać- ewentualnie dolać łyżkę zimnej wody, jeśli ciasto jest zbyt suche.
Uformować z niego dysk, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować na grubość ok.2-3 mm, wyciąć kształt mumii (prostokąt, z dwóch stron zaokrąglony). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 7-10 minut w temp. 180C, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudzić.
Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzeć lukier. Pokryć nim całą powierzchnię ciasteczek, odstawić do wysuszenia. Resztę lukru przełożyć do worka cukierniczego z małym otworem. Wyciskać lukier “malując” nim linie na ciasteczkach. Roztopioną gorzką czekoladą za pomocą wykałaczki namalować mumiom oczka.
Komentarze
Prześlij komentarz