Michałkowe muffiny

Te bardzo eleganckie i zarazem pyszne muffinki, mogą zastąpić nawet tort urodzinowy. Łatwiej je podzielić miedzy gości a można zrobić ich akurat tyle ile solenizant lub solenizantka ma lat. Ich smak tkwi w kremie, tylko pamiętajcie stosować tylkę z dużym otworem, aby orzeszki z cukierków nie utrudniały szprycowania.

Składniki:

300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
160 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
20 g kakao
100 g czekolady deserowej
250 ml mleka
125 g roztopionego masła 
2 jajka 

Krem:
400 ml śmietany kremówki 30%
250 g serka mascarpone
200 g cukierków Michałków białych 

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło. Kakao wymieszać z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Cały czas mieszając, dodawać stopniowo mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wsypać drobno pokrojoną czekoladę i znów całość wymieszać. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w temperaturze 185°C (z termoobiegiem), 195-200°C (bez termoobiegu). Upieczone ostudzić na kratce. 
W małym rondelku podgrzać kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzać do wrzenia). Wyłączyć palnik i dodać połamane cukierki. Powoli mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Przykryć folią spożywczą i włożyć na noc do lodówki (min 6 godz.). Na następny dzień przy pomocy miksera ubić całość, dodając zimny macsarpone, aż do uzyskania gęstego kremu. Udekorować muffiny.







Komentarze

Popularne posty