Schab w sosie kurkowym
Znudził Wam się zwykły schab lub macie ochotę na coś nowego? Schab w sosie kurkowym to idealna propozycja dla Was. Sezonowe grzyby doskonale podkreślają i nadają wyrazistości temu daniu. Polecamy.
4 plastry schabu bez kości
200 g kurek
1 cebula
100ml śmietany 30%
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 l bulionu
sól
pieprz
Plastry schabu przyprawić solą i pieprzem. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać plastry schabu z obu stron na złoto, wyjąć schab i odłożyć. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać i podsmażyć na pozostałym oleju. Kiedy cebula będzie już zeszklona dodać do niej bardzo dokładnie oczyszczone kurki. Smażyć 10 minut cały czas mieszając. Dodać schab i wszystko zalać bulionem. Dusić ok. 30- 40 minut aż schab będzie miękki. Po tym czasie wyjąć schab z garnka. Do garnka z sosem wlać śmietankę i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną natkę pietruszki i ewentulanie doprawić solą i pieprzem. Schab włożyć do sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz