Bułeczki orkiszowe z żurawiną
Bułeczki orkiszowe z żurawiną to pieczywo z serii "można jeść bez niczego", przynajmniej my tak lubimy. A najlepsze są oczywiście jeszcze lekko ciepłe. Nasze zniknęły tak szybko że żałowaliśmy, że nie przygotowaliśmy podwójnej porcji.
Zaczyn:
25 g drożdży świeżych
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Ciasto:
300 g mąki pszennej typ 750
200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
200 ml letniej wody
80 g suszonej żurawiny
20 g migdałów w słupkach
1 płaska łyżeczka soli
300 g mąki pszennej typ 750
200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
200 ml letniej wody
80 g suszonej żurawiny
20 g migdałów w słupkach
1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
50 g płatków owsianych górskich
1 jajko
1 łyżka jogurtu greckiego
Do miseczki przełożyć drożdże. Dodać cukier i mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
Obie mąki przesypać do miski. Dodaj sól, żurawinę i migdały. Dokładnie wymieszać łyżką. Do mąki wlać zaczyn i wodę. Wymieszać wszystko łyżką. Wyrabiać na wolnych obrotach robotem. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć ją do miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odważyć kęsy po 80 g. Z każdego uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem wymieszanym z jogurtem i posypać płatkami owsianymi. Blachę z bułeczkami wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut. Upieczone bułeczki wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz