Babka piaskowa stracciatella
Wielkanoc to oczywiście babki i mazurki. Chociaż u nas babki goszczą przez cały rok bo ten rodzaj ciasta jest przez nas bardzo lubiany. Przede wszystkim za smak ale i za wykonanie. Możemy je zrobić i zjeść na jednych zajęciach, a to ważne gdy spotykamy się tylko raz w tygodniu.
Składniki:
200 g masła
4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
70 g startej deserowej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę na babkę o pojemności około 2,5 l wysmarować grubą warstwą masła i oprószyć bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodawać kolejno jajka, miksując po każdym dodanym jajku. Do utartej masy dodać przesiane mąki, śmietankę, aromat i zmiksować do połączenia składników. Dodać startą czekoladę, wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy, piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180stopni. Wyjąć i studzić przez 10 minut, wyłożyć na kratkę by przestygła. Polać lukrem lub czekoladą, dowolnie ozdobić.
Komentarze
Prześlij komentarz