Serniczek na gofrach

Dzisiejszy serniczek to odwrócona flaga Polski, czyli nasz produkt flagowy. Pięknie się prezentuje, doskonale kroi, a smakuje wręcz obłędnie. Delikatna masa serowa, chrupiący gofr i lekko kwaśne truskawki. Trio mistrzowskie, no po prostu bosskie.
 

Składniki:

Masa serowa:
600 g serków homogenizowanych waniliowych 
300 g serków homogenizowanych naturalnych
2 galaretki cytrynowe
300 ml wody

Mus truskawkowy:
ok. 750-800 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
 
Gofry z tego przepisu

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wystudzić. Serki waniliowe wymieszać z serkami naturalnymi, a następnie powoli dodać zimną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Miksować do połączenia składników. Włożyć do lodówki, by lekko stężała - powinna mieć konsystencję budyniu. Dno blaszki (wymiary około 23 x 33 cm) wyłożyć goframi. Na gofry wylać zgęstniałą masę serową. Wyrównać i włożyć do lodówki, do momentu całkowitego stężenia.
Mus przelać do rondelka i podgrzać. Gorący mus zdjąć z ognia i rozpuścić w nim galaretki truskawkowe. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zimny, lekko tężejący mus truskawkowy wylać na stężałą masę serową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. 
 



Komentarze

Popularne posty