Serniczek na gofrach
Dzisiejszy serniczek to odwrócona flaga Polski, czyli nasz produkt flagowy. Pięknie się prezentuje, doskonale kroi, a smakuje wręcz obłędnie. Delikatna masa serowa, chrupiący gofr i lekko kwaśne truskawki. Trio mistrzowskie, no po prostu bosskie.
Składniki:
Masa serowa:
600 g serków homogenizowanych waniliowych
300 g serków homogenizowanych naturalnych
2 galaretki cytrynowe
300 ml wody
Mus truskawkowy:
ok. 750-800 g mrożonych truskawek
2 galaretki cytrynowe
300 ml wody
Mus truskawkowy:
ok. 750-800 g mrożonych truskawek
2 galaretki truskawkowe
Gofry z tego przepisu
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wystudzić. Serki waniliowe wymieszać z serkami naturalnymi, a następnie
powoli dodać zimną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Miksować do
połączenia składników. Włożyć do lodówki, by lekko stężała - powinna mieć konsystencję budyniu. Dno blaszki (wymiary około 23 x 33 cm) wyłożyć goframi. Na gofry wylać zgęstniałą masę serową. Wyrównać i włożyć do lodówki, do momentu całkowitego stężenia.
Mus przelać do rondelka i podgrzać. Gorący mus zdjąć z ognia i
rozpuścić w nim galaretki truskawkowe. Wymieszać do całkowitego
rozpuszczenia. Zimny, lekko tężejący mus truskawkowy wylać na stężałą masę serową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze
Prześlij komentarz