Gofry z cukinii

Gofry goszczą często na naszym stole, ale bardziej klasyczne na słodko. Dzisiaj zrobiliśmy zielone gofry z dodatkiem cukinii i musimy przyznać, że są przepyszne, pięknie się smażą, pięknie wyglądają i tak też smakują. Są doskonałą propozycją wegetariańską na kolację czy śniadanie. Polecamy, bo niewiele pracy, a przyjemności z jedzenia dużo i jeszcze ile składników odżywczych...

Składniki:
 
200 g mąki orkiszowej
1 cukinia
2 jajka
½ szklanki startego żółtego sera
½ szklanki mleka
olej
 
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
5-6 pomidorków koktajlowych
sól
pieprz
zioła
 
Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć na sitku. Dodać jajka, żółty ser, mleko i przesianą mąkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na wysmarowaną olejem rozgrzana gofrownicę wylewać niewielkie porcje ciasta i piec gofry na złoty kolor.
Przygotować sos: ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę, bazylie posiekać. Składniki wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku.
Gofry podawać z sosem i pomidorkami i ziołami.










 

Komentarze

Popularne posty