Babka kawowa II

Jak już nie raz wspominaliśmy smak i zapach kawy należą do jednych z naszych ulubionych. Dlatego dość często towarzyszy nam przy tworzeniu ciast. Dziś mamy dla was babkę podwójnie kawową, gdyż kawa jest zawarta zarówno w cieście jak i w syropie którym nasączyliśmy nasz wypiek. 

Składniki:

5 jajek
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorącej wody
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
250 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mocnej kawy
50 ml syropu do kawy o smaku orzechowym

Jajka ubić za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 minut). Do ubitych jajek, stale miksując, dodać 1 szklankę cukru.
Mąkę wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych z cukrem jajek. Na koniec dodać rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody. Wszystkie składniki miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelać do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjąć z piekarnika, ostudzić przez ok. 30 minut, a następnie wyłożyć ciasto na kratkę i odstawić do całkowitego ostudzenia.
W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy połączyć z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polać ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, można je pokroić na porcje.







Komentarze

Popularne posty