Tartaletki Banoffee
Połączenie bananów, masy kajmakowej i bitej śmietany jak już wiecie z innych przepisów to strzał w dziesiątkę. Tym razem te smaki zostały zamknięte w małych, kruchych tartaletkach posypanych odrobiną czekolady. I nic więcej do szczęścia nie trzeba. No może filiżanka kawy 😀.
Ciasto kruche:
300 g mąki
100g cukru pudru
200 g zimnego masła
4 żółtka
2 łyżka wody
Masa kajmakowa:
700 g masy kajmakowej
3 g soli
100 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
2 banany
400 ml schłodzonej śmietanki 30%
30 g cukru pudru
1 śmietan fix
2 łyżeczka cukru waniliowego
40 g gorzkiej czekolady
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać pokrojone zimne masło, żółtka i wodę. Ciasto szybko wyrobić i uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąkę blacie. Aby każdą tartaletkę wylepić odpowiednią ilością ciasta, obróć je do góry dnem i okrój dookoła zostawiając zapas ciasta. Nadmiar ciasta, który został po wylepieniu, usunąć za pomocą noża. Tartaletki nakłuć widelcem i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 185°C i piec zamrożone tartaletki przez około 25 minut, do zrumienienia. Upieczone tartaletki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Do garnka przełożyć masę kajmakową, śmietankę i sól. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, do momentu aż masa stanie się jednolita. Pozostawić ją do wystudzenia, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Banany pokroić w plastry i ułożyć je na wystudzonych tartaletkach. Na bananach rozprowadzić masę kajmakową.
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj cukier z wanilią i śmietan fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego i rozprowadzić ją na masie kajmakowej. Tartaletki posypać startą na dużych oczkach czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz