Makaron ze szparagami i rzodkiewką



Robiliście kiedyś sos do makaronu z rzodkiewek?  My też nie, ale poeksperymentowaliśmy i przyznamy, że otrzymaliśmy bardzo ciekawy w smaku sos ze szparagami,  rzodkiewkami i dodatkiem mleczka kokosowego. Warto spróbować czegoś innego, a nie pożałujecie. 


Składniki:


200-250 g  dowolnego makaronu 
1 pęczek szparagów
1 pęczek rzodkiewki 
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki dowolnej musztardy 
pieprz
sól 
2 łyżki oleju do smażenia
listki świeżej bazylii

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 
Szparagi opłukać, a następnie odłamać zdrewniałą część. Zdrewniałe części wyrzucić a pozostałe części szparagów pokroić na mniejsze części. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać rzodkiewki, a następnie szparagi. Smażyć około 3 minuty. Dodać czosnek, wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, musztardę, dodać pieprz i sól, zagotować. Gotować do miękkości szparagów. 
Makaron wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać listkami bazylii.











Komentarze

Popularne posty