Jaja w trawie

Dzisiaj prezentujemy Wam szybką propozycję na wykwintne śniadanie. My bardzo lubimy takie piękne i smaczne przekąski. Dodatki możecie stosować według gustu i zasobów lodówki. Polecamy eksperymentować, a za bazę mieć ciasto francuskie i jaja.

Składniki:

6 jajek
1 gotowe ciasto francuskie
wędlina lub boczek
1 mała cebula
1 mały pęczek szczypiorku
1 mała papryka czerwona
sól
pieprz

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przechowywać każde osobno, najlepiej zostawiając je w skorupkach od jajek. Białka wymieszać z podsmażoną cebulką i boczkiem oraz resztą posiekanych składników i doprawić (odrobinę białka zostawić na posmarowanie ciasta). Posmarować masłem formę do muffinek. Ciasto francuskie podzielić na 6 części i poszczególnymi prostokątami wyłożyć zagłębienia w formie. Końcówki ciasta mogą wystawać ponad formę. Przełożyć do zagłębień masę z białek, a na wierzchu delikatnie umieścić żółtko. Posmarować białkiem wystające fragmenty ciasta, żeby się ładnie zarumieniły.
Piec całość w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż białko się zetnie, a ciasto ze złoci. Wyciągnąć poszczególne porcje delikatnie, podważając najpierw boki, żeby odeszły od foremki.




Komentarze

Popularne posty