Tort czekoladowy Klaudii


Jak coś jest czekoladowe to musi być dobre, a jak jeszcze podwójna czy potrójna czekolada to już z pewnością. Klaudia ma dla Was tort prawdziwie czekoladowy z nutką pomarańczy. Niejedna osoba chciałby mieć taki tort na urodziny czy inną rodzinną okazję. Jakby co to piszcie damy Wam kontakt i może coś wynegocjujecie.



Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
320 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
5 łyżek kakao
skórka z 1 pomarańczy

Krem czekoladowy:
400 g gorzkiej czekolady
500 ml śmietanki 36%
4 łyżki brązowego cukru
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
2 pomarańcze
200 ml ostudzonej mocnej herbaty
trufle lub bezy do dekoracji
posypka czekoladowa


Dokładnie oddzielić białka od żółtek (jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, na gęstą i błyszczącą, idealnie sztywną pianę. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przesiać do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i delikatnie wymieszać. Następnie połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Do masy przesiać 1/3 mieszanki mąki i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Ustawić na kratce w środkowej części piekarnika i piec przez ok. 35 minut, w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i ostudzić.
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z brązowym cukrem i wanilią, prawie do zagotowania. Gorącą śmietankę przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Całkowicie ostudzić i odczekać ok. 2 - 3 godziny aż krem zacznie tężeć.
Ostudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze i skropić go 1/3 ilości nasączenia (soku i herbaty). Wyłożyć 1/3 gęstniejącego kremu, położyć środkowy biszkopt, nasączyć go i znów wyłożyć 1/3 kremu. Położyć górny blat biszkoptu, nasączyć go i gdy sok zostanie wchłonięty w biszkopt posmarować (wierzch i boki) resztą kremu.
Wstawić do lodówki na minimum ok. 3 godziny. Gdy krem trochę zastygnie, udekorować boki posypką, na wierzch położyć trufle lub bezy.







Komentarze

Popularne posty