Obwarzanki krakowskie

Obwarzanek to wytrawne pieczywo o średnicy kilkunastu centymetrów (12-17 cm), posypane makiem, solą sezamem lub innymi posypkami. Obwarzanek krakowski to jeden z symboli Krakowa, jak cebularz Lubelszczyzny. Spróbowaliśmy odtworzyć ten smak. Czy się udało? Nam się wydaje, że tak. Jednak trzeba by pytać rodowitych mieszkańców Krakowa. 

Składniki (na 6 sztuk):
 
500 g mąki pszennej
1 saszetka drożdży instant
1 łyżeczka soli
300 ml wody

dodatki:
1 łyżka miodu
1 łyżka sody
3 litry wody
1 białko
sól, sezam, mak do dekoracji
 
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i wyrabiać około 3 minuty mikserem. Ciasto nie może być za luźne. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie wyrobić minutę i podzielić ciasto na 6 części. Z każdej kuli zrobić wałek, złożyć go na pół i skręcić w spiralę, formując okrąg, łącząc dwa końce warkocza. Obwarzanki położyć na papierze do pieczenia i odstawić przykryte do wyrośnięcia. Zagotować 3 litry wody i wymieszać z miodem i sodą. Obwarzanki po kolei włożyć do gotującej się delikatnie wody, gotując z każdej strony minutę. Wyjmować na papier do pieczenia na blasze. Posmarować białkiem i posypać solą, sezamem lub makiem. Piec 20 minut w 180 stopni  C.
 






 

Komentarze

Popularne posty