Drożdżowe muffiny z truskawkami

Przy okazji zajęć na temat ciast drożdżowych przygotowaliśmy drożdżowe muffiny. Nasze były z truskawkami, ale Wy możecie włożyć do środka wasze inne ulubione owoce lub kostkę czekolady. Do tego kruszonka by fajnie chrupało i gotowe.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
50 g masła
7g drożdży suszonych instant 
300 g mąki 
½ cukier waniliowy 
65 g cukru 
2 żółtka
160 ml letniego mleka
12 małych truskawek 
jajko do posmarowania

Kruszonka:
60 g mąki 
60 g cukru 
35 g masła
½ cukier waniliowy 

Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. W osobnej misce wymieszać drożdże z mąką, a następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka i letnie mleko. Całość zagnieść, dodać pod koniec rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu podwojenia objętości.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12 równych części. 
Pierwszy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach. Truskawkę obtoczyć w mące ziemniaczanej i ułożyć na środku, po czym zamknąć ją w cieście. Czynność powtórzyć ze wszystkimi babeczkami. Kulki ułożyć w foremce do muffinek wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Po przygotowaniu wszystkich porcji przykryć formę ściereczką i odstawić jeszcze na około 30 minut.
Przygotuj kruszonkę, zagniatając razem wszystkie składniki. 
Wyrośnięte babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać kruszonką. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 25 minut.








Komentarze

Popularne posty