Drożdżowe muffiny z truskawkami
Przy okazji zajęć na temat ciast drożdżowych przygotowaliśmy drożdżowe muffiny. Nasze były z truskawkami, ale Wy możecie włożyć do środka wasze inne ulubione owoce lub kostkę czekolady. Do tego kruszonka by fajnie chrupało i gotowe.
Ciasto drożdżowe:
50 g masła
7g drożdży suszonych instant
300 g mąki
½ cukier waniliowy
65 g cukru
2 żółtka
160 ml letniego mleka
12 małych truskawek
jajko do posmarowania
Kruszonka:
60 g mąki
60 g cukru
35 g masła
½ cukier waniliowy
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. W osobnej misce wymieszać drożdże z mąką, a następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka i letnie mleko. Całość zagnieść, dodać pod koniec rozpuszczone masło i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu podwojenia objętości.
Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 12 równych części.
Pierwszy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach. Truskawkę obtoczyć w mące ziemniaczanej i ułożyć na środku, po czym zamknąć ją w cieście. Czynność powtórzyć ze wszystkimi babeczkami. Kulki ułożyć w foremce do muffinek wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Po przygotowaniu wszystkich porcji przykryć formę ściereczką i odstawić jeszcze na około 30 minut.
Przygotuj kruszonkę, zagniatając razem wszystkie składniki.
Wyrośnięte babeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie posypać kruszonką. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz