Rogaliki półfrancuskie z marmoladą
Rogaliki z małą wtopą. Pierwsze podejście do nich zakończyło się trochę klapą, ale nie że przepis zły, tylko kucharz gapa i zapomniał dodać jajek. Oczywiście zjeść się dały ale to nie to co miało być. Jednak za drugim razem młody kucharz nadrobił swój błąd i rogaliki wyszły przepyszne. Kruchutkie, lekko listkujące normalnie niebo w gębie. Już teraz o jajkach będziemy zawsze pamiętać.
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g margaryny
3 żółtka
125 g śmietany
ok 6 - 7 łyżek marmolady
Składniki na ciasto szybko zagnieść i koniecznie schłodzić w lodówce. Blachę formy wycielić papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na 3 części i po kolei rozwałkowywać na dość cienkie ciasto najlepiej na kształt prostokąta. Tak rozwałkowane ciasto dzielić na pasy o szerokości ok 6 - 7 cm, a te z kolei ciąć na trójkąty. U podstawy trójkącika nakładać trochę marmolady i zwijać od podstawy formując na kształt rogalika. Marmolady nie może być za dużo, bo wypłynie w trakcie pieczenia. Rogaliki układać na blaszce. Białka roztrzepać widelcem i smarować nimi rogaliki. Każdy posypać cukrem. Rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 minut, aż uzyskają złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz