Makaron zapiekany z kalafiorem
Zapiekanka, która powstała z tak zwanego czyszczenia lodówki. Każdy może ją w zasadzie komponować po swojemu. My proponujemy kalafior z makaronem pod beszamelem. Z dodatkiem migdałów i natki pietruszki.
1 szklanka makaronu muszelki
½ kalafiora
25 g masła
25 g mąki
300 ml mleka
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
100 g startego żółtego sera
3 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W drugim garnku ugotować , ale nie rozgotować kalafiora. Ugotowanego kalafiora i makaron odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na rondelku roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać musztardę, starty ser, sól i pieprz do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
Sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić. W połowie pieczenia posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz