Tureckie ciasteczka - tulambu
Składniki:
250 g mąki pszennej
4 jajka
80 g masła
450 ml wody
200 g cukru
20 ml soku z cytryny
300 ml oleju słonecznikowego
Zagotować 250 ml wody z masłem w małym rondelku. Następnie dodać przesiana mąkę i stale mieszając drewnianą szpatułką przygotować jednolite kremowe ciasto. Zdjąć masę z ognia i dodać do niej jajka, każde oddzielnie mieszając szpatułką aż rozpuści się w cieście. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego. W głębokiej patelni rozgrzać olej i wyciskać do niego krótkie „kiełbaski” z ciasta. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Wymieszać sok z cytryny i cukier z 200 ml wody i zagotować. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. Włożyć tulambu do syropu i pozostawić na 10 minut. Następnie wyjąć.
Komentarze
Prześlij komentarz