Serbska zupa fasolowa

W okresie jesienno-zimnowym mamy większą ochotę na gęste, bardziej sycące zupy z mięsem czy z fasolą. Oczywiście są one również pełne warzyw, bo witaminy to podstawa. Do tego kromka chleba, najlepiej z własnego wypieku i obiad po spacerze smakuje o wiele lepiej. 

Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka 
1 papryka czerwona 
1 papryka żółta 
2 cebula 
2 ząbki czosnku 
300 g boczku
2 łyżki oleju 
sól
pieprz
mielona papryka ostra 
majeranek 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 l bulionu
250 g fasolki małej, białej w puszce
200 ml passaty pomidorowej 
0,5 pęczka pietruszki 

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o wielkości ok. 1 cm. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. 
Z boczku odciąć skórę. Pokroić w kostkę i wytopić w garnku na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty. Dodać warzywa, papryki, cebulę i czosnek. Smażyć razem przez 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Dolać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotujemy przez 10 – 15 minut.
Fasolę odsączyć. Dodać razem z passatą pomidorową do zupy. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Natkę pietruszki posiekać. Zupę doprawić do smaku i posypać listkami pietruszki. 




Komentarze

Popularne posty