Czekoladowe faworki



Niech Was nie zmyli wygląd tych faworków, one nie są spalone one są czekoladowe. Takie faworki robiliśmy pierwszy raz, ale oczywiście nam zasmakowały bo są czekoladowe, a smaku dopełnia puder cynamonowy którym posypaliśmy nasze cudeńka. 


Składniki:


2 szklanki mąki
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki gęstej śmietany 18%
1 płaska łyżka płynnego miodu
1 łyżka spirytusu
szczypta soli

Cukier puder cynamonowy:
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

olej do smażenia

Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut. Następnie zbić wałkiem, aby napowietrzyć ciasto. Potem lekko rozwałkować, zwinąć na pół i jeszcze raz na pół i ponownie zbić wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i jednym końcem przewinąć przez otwór. Smażyć w rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.







Komentarze

Popularne posty