Zupa jarzynowa z dynią i kapustą kiszoną

Jesienią częściej chce nam się zup, zwłaszcza takich gęstych, gorących, pełnych warzyw. I takie właśnie zupy dla Was tworzymy, byście mogli się nimi delektować wraz ze swoimi domownikami. A ich przygotowanie na prawdę nie trwa zbyt długo. 

Składniki:

pół kg ziemniaków
marchew
pietruszka
pół cebuli
kawałek selera
300 g surowej dyni
300 g kiszonej kapusty
liść laurowy
4 ziela angielskie
sól
pieprz
szczypta cukru
3 łyżki śmietany

Ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę, selera i dynię obrać, myjemy, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać wodą (ok 1,5-2l), dodać przyprawy i gotować 20 min.
Po tym czasie wrzucić posiekaną kapustę i gotować jeszcze 10 min. Zabielić zahartowaną śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.










Komentarze

Popularne posty