Drożdżówki półfrancuskie z owocami
Tak pysznego i łatwego ciasta francuskiego jeszcze nie robiliśmy. A w połączeniu z jabłkiem i cynamonem drożdżówki przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Fajne ciasteczka do popołudniowej kawy czy herbaty.
600g mąki typ 450
100 g + 100 g masła
4 jajka
150ml mleka
szczypta soli
100g cukru
20g świeżych drożdży
500 g jabłek
jajko do posmarowania
Do dużej miski wsypać mąkę, sól oraz cukier, wymieszać. Do suchych składników dodać pokruszone drożdże, całe jajka, mleko Całość lekko zarobić do połączenia składników. Dodać 100g masła pokrojonego w kawałki. Całość zarabiać około 3 minut, aż wszystko dobrze się połączy. Przykryć ściereczką lub folią spożywcza i odstawić do wyrośnięcia na 1,5- 2h. Rozwałkować na mniej więcej prostokąt, masło pokroić w plasterki i rozłóż na połowie ciasta. Następnie złożyć na pół i znowu na pół. Ciasto delikatnie rozwałkować i ponownie złożyć na pół. Ponownie rozwałkować na placek grubości około 1-1,5cm. Wyciąć szeroką szklanką kółka. W środku każdego kółka zrobić delikatne wgłębienie np. łyżką. W wgłębienie nałożyć pokrojone w cienkie plasterki owoce. Drożdżówki przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 10-15 minut w 180 C, aż się zarumienią
Komentarze
Prześlij komentarz