Zapiekanka warzywna na francuskim cieście

Kolejne włoskie danie w polskim wydaniu. polubią je zarówno miłośnicy kuchni włoskiej, ale również ci którzy wolą kuchnię tradycyjną. Zapiekanka pełna warzyw. Możecie ich dodatek modyfikować według własnego uznania


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 małe cukinie
1 cebula
1 papryka
3-4 ziemniaki
150 g wędliny
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki mleka
3 jaja
100 g twarogu
100 g żółtego sera
olej

Cukinię ze skórką pokroić w półplasterki, ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę a cebulę w grube pióra. Na patelni rozgrzać olej i przysmażyć warzywa na końcu dodać wędlinę.
Ze śmietany, mleka, jaj i twarogu sporządzić sos.
Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub specjalnymi kamyczkami (by ciasto nie rosło) i zapiec przez około 10 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu usunąć papier z grochem i na ciasto wyłożyć podsmażone warzywa, zalać sosem i posypać startym żółtym serem. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C. 














Komentarze

Popularne posty