Krem z borowików

Sezon grzybowy uważamy za rozpoczęty


Składniki:

0,5 kg świeżych borowików lub mrożonych na surowo po oczyszczeniu
7 ziemniaków
4 marchewki
1 pietruszka
1-2 cebule
2 łyżki masła
2 kostki rosołowe
2 serki topione śmietankowe
3 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
groszek ptysiowy
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz naturalny i ziołowy, kilka kropel sosu sojowego



Borowiki oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać borowiki i dusić do miękkości. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oczyścić, pokroić w duże kawałki i ugotować na kostkach rosołowych do miękkości, połączyć z duszonymi grzybami i pogotować jeszcze chwilę. Całość zmiksować blenderem, dodać serki, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić do smaku. Posypać groszkiem ptysiowym i posiekaną natką pietruszki.













Komentarze

Popularne posty