Krem z borowików
Sezon grzybowy uważamy za rozpoczęty
Składniki:
7 ziemniaków
4 marchewki
1 pietruszka
1-2 cebule
2 łyżki masła
2 kostki rosołowe
2 serki topione śmietankowe
3 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
groszek ptysiowy
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz naturalny i ziołowy, kilka kropel sosu
sojowego
Borowiki oczyścić, opłukać i pokroić na mniejsze
kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać borowiki i dusić do
miękkości. Ziemniaki, marchew, pietruszkę oczyścić, pokroić w duże kawałki i
ugotować na kostkach rosołowych do miękkości, połączyć z duszonymi grzybami i
pogotować jeszcze chwilę. Całość zmiksować blenderem, dodać serki, czosnek
przeciśnięty przez praskę i przyprawić do smaku. Posypać groszkiem ptysiowym i
posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz