Kalafior po włosku

Kalafior w nieco innym wydaniu. Jeśli znudził wam się kalafior z masłem i bułką tartą to jest propozycja dla was. 

Składniki:

4 łyżki sosu francuskiego (przepis w „Sałatka z gorącymi ogórkami)
0,5 cebuli
1 ząbek czosnku
1 mały kalafior
0,5 papryki
8 małych pomidorków
bazylia świeża lub suszona
sól
pieprz

Rozgrzać patelnię, wlać sos francuski i przysmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek przez około 1 minutę. Dodać kalafiora podzielonego na różyczki i wlać 3 łyżki zimnej wody. Przykryć i dusić na małym ogniu. Kalafior nie powinien być surowy, ale jeszcze chrupiący. Dodać posiekaną paprykę i dusić jeszcze chwilę. Dołożyć pokrojone pomidory i wymieszać. Posypać bazylią i doprawić do smaku solą i pieprzem. 









Komentarze

Popularne posty