Lazania z warzywami
Jak lato to warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. My użyliśmy brokuły, kalafiora, papryki i cebulki, ale Wy możecie komponować swoje ulubione warzywa w zależności od upodobań.
Składniki:
12 płatów lasagne
300 g brokułów i kalafiorów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
200 g żółtego sera
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
¾ l mleka
tłuszcz do wysmarowania formy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa,
koperek
Cebule pokroić
w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki,
paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i kalafiory. Dusić przez około 5
minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz,
gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę, pokroić w
plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.
Przygotować sos
beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 łyżki masła i mieszając z taką samą
ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo w 3/4 l zimnego
mleka - wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.
Na tarce o
dużych oczkach zetrzeć żółty ser.
Prostokątną
formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je
1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie
ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron,
dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem.
Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 - 200°C. Udekorować posiekanym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz