Lazania z warzywami

Jak lato to warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. My użyliśmy brokuły, kalafiora, papryki i cebulki, ale Wy możecie komponować swoje ulubione warzywa w zależności od upodobań. 





Składniki:

12 płatów lasagne
300 g brokułów i kalafiorów
1 pomarańczowa papryka
2 cebule
300 g pieczarek
1 puszka pomidorów w zalewie
3 ząbki czosnku
200 g żółtego sera
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
¾ l mleka
tłuszcz do wysmarowania formy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa,
koperek

Cebule pokroić w piórka. Zeszklić na dużej patelni. Dodać pokrojone w paski pieczarki, paprykę, podzielone na małe różyczki brokuły i kalafiory. Dusić przez około 5 minut pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę i chwilę dusić. Pomidory odsączyć, zachowując zalewę, pokroić w plasterki. Dodać do warzyw i smażyć prze 2- 3 minuty bez przykrycia.
Przygotować sos beszamelowy, roztapiając w rondelku 4 łyżki masła i mieszając z taką samą ilością mąki. Tak przygotowaną jasną zasmażkę rozprowadzić stopniowo w 3/4 l zimnego mleka - wlewając najpierw 2-3 łyżki i ciągle mieszając. Zagotować.
Na tarce o dużych oczkach zetrzeć żółty ser.
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem. Układać na niej suche płaty makaronu. Przykryć je 1/2 warzywnego farszu oraz 1/3 sosu beszamelowego, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć płaty makaronu i powtórzyć czynności. Na wierzchu ułożyć makaron, dokładnie przykryć resztą beszamelu, polać zalewą z pomidorów i posypać serem. Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 190 - 200°C. Udekorować posiekanym koperkiem. 






















Komentarze

Popularne posty