Tagliatelle z dynią i suszonymi pomidorami
Koniec lata i jesień to czas dyni, która zyskuje coraz więcej zwolenników. My jesteśmy jej miłośnikami dlatego przygotowaliśmy makaron z dynią i z suszonymi pomidorami. Wszyscy zajadali i zaglądali do garnka czy są jeszcze dokładki.
ok. 300 g makaronu tagliatelle
1/2 szklanki wody z ugotowanego makaronu
350 g dyni
15 suszonych pomidorów z zalewy
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
olej
1 łyżka masła
garść posiekanej natki pietruszki
starty ser żółty
sól
pieprz
ulubione przyprawy do smaku np. kurkuma, czosnek granulowany, zioła itp.
orzeszki piniowe
Z dyni usunąć nasiona i włóknistą część miąższu, obrać ją ze skóry i pokroić w kostkę o grubości ok. 2 cm. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Suszone pomidory pokroić w paski.
Na patelnię dodać łyżkę masła i 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę oraz czosnek, smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojoną dynię i smażyć ok. 10 minut pod częściowym przykryciem, do momentu, aż dynia się zrumieni i stanie się miękka.
Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory, kolejne 2-3 łyżki oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku. Całość razem podgrzewać jeszcze przez chwilę, następnie wyłączyć palnik. Makaron wrzucić do wrzątku i gotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Gdy makaron będzie al dente odcedzić go, przełożyć na patelnię z dynią i w razie potrzeby podlac niewielką ilością ugotowanej wody od makaronu, aby lepiej połączył się z całością. Mieszać i przekładać na talerze. Dodać posiekaną natkę pietruszki, starty ser oraz uprażone orzeszki piniowe.
Komentarze
Prześlij komentarz