Cynamonowe serduszka

Cynamonki to jest coś co bardzo nam smakuje, czy to drożdżowe czy właśnie z ciasta francuskiego. Dzisiaj walczyliśmy i sami robiliśmy ciasto francuskie, tak serio umiemy ;) Może nie przepadamy tego robić, ale jak chcemy to potrafimy, albo jak nas sorki zmuszą :) Wyszło nam, nie możemy zaprzeczyć, jest o niebo lepsze od tego ze sklepu, czasami warto powalczyć.

Składniki:

250 g mąki pszennej + 25 g
250 g masła + 25 g
szczypta soli
125 ml wody
1 żółtko
mąka do podsypywania

250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić jak kruszonkę. Dodać sól, żółtko oraz wodę. Dobrze zagnieść rękami. Ciasto uformować w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 2 godziny. 250 g masła pokroić w kostkę, zasypać 25 g mąki. Krótko zmiksować mikserem do połączenia składników. Masę włożyć między dwie warstwy folii spożywczej. Dobrze rozwałkować na kwadrat o wymiarach mniej więcej 19x19 cm. Schłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzoną kulę ciasta odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x40 cm.  Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą. Wolną połowę ciasta złożyć, brzegi dokładnie docisnąć. Całość rozwałkować w podłużny prostokąt.  1/3 ciasta złożyć. Następnie przykryć kolejną 1/3 ciasta. Posypać mąką i ponownie rozwałkować. Jeszcze raz złożyć (powinny powstać 3 równe warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką, znów złożyć na 3 warstwy i schłodzić 2 godziny. W ten sposób składać ciasto 6 razy, za każdym razem umieszczając na 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wałkować prostokąt 37x57 cm, ciąć na paski o szerokości 3cm.

Cynamonowe nadzienie:
8 łyżek masła
5 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżeczki cynamonu

Masło wymieszać z cukrem i cynamonem, posmarować mieszaniną rozwałkowane ciasto. Zwinąć po dłuższym boku – połowę z jednej strony, połową z drugiej, tak by na środku spotkały się dwie mini rolady. Ostrym nożem kroić ciasto w plastry, układać na blaszce z papierem do pieczenia formując serduszka, posmarować mlekiem. Piec 10 min w 200℃.



Komentarze

Popularne posty