Red velvet crumbl
150g miękkiego masła
¼ szklanki cukru
¾ szklanki brązowego cukru
1 jajko
¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
¼ szklanki kakao
½ łyżeczki soli
czerwony barwnik spożywczy
1 szklanka posiekanej białej czekolady
Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i solą i wymieszać z ciastem W międzyczasie dodać czerwony barwnik spożywczy. Gdy ciasto będzie miało jednolitą barwę wmieszać w nie kawałki czekolady. Z ciasta formować dość duże kulki (9-10 szt), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180℃ przez 15–17 minut – ciasteczka powinny się lekko rozpłynąć, lekko popękać, a ich środki nie powinny już być błyszczące i mokre. Pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz