Rurki z kremem pistacjowym
Pistacja to w ostatnim czasie smak, który króluje w cukiernictwie w wielu wyrobach i w różnych konfiguracjach. Nie możemy być gorsi, i zrobiliśmy chrupiące rurki z ciasta kruchego z aksamitnym pistacjowym wnętrzem. Pychota.
Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
200 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
cukier do posypania wierzchów
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cienko - 2-3 mm grubości i pokroić w paski o szerokości około 2,5 cm. Foremki do rurek posmarować masłem i nawinąć na nie paski ciasta. Ułóż foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch ciasta cukrem kryształem. Piec w 200 stopniach przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia. Ostrożnie zdjąć ciasto z rurek i zostawić do wystudzenia.
Krem pistacjowy:
400 g serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
160 g pasty pistacjowej
5 łyżek cukru pudru (do smaku)
siekane pistacje
W misce zmiksować mascarpone z pastą pistacjową i cukrem pudrem, aż masa będzie jednolita. W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać ją w masę mascarpone-pistacjową, do uzyskania gładkiego kremu
Wystudzone rurki napełnić kremem pistacjowym za pomocą rękawa cukierniczego i delikatnie posypać siekanymi pistacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz