Fasolka szparagowa z orzechami i fetą
Nasze dzisiejsze danie może być zarówno sałatką, jak i daniem obiadowym zwłaszcza w upalny, letni dzień. Kiedy i jak go zjecie wybór zależy tylko od Was. Pyszna fasolka z dodatkiem orzechów włoskich, czerwonej cebulki, koperku i sera feta. Na prawdę pycha.
1/2 kg fasolki szparagowej
3/4 szklanki orzechów włoskich
5 łyżek oliwy
3 łyżki octu winnego
2 łyżki koperku
sól
pieprz
1 mała czerwona cebula, posiekana
100g sera feta
Orzechy zrumienić na suchej patelni i grubo posiekać, wystudzić. Fasolkę obrać, wypłukać, pokroić na 3 cm kawałki i ugotować al dente. Cebulkę oraz koperek drobno posiekać. Fetę pokroić w kostkę. Zmieszać olej, ocet, koperek i czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę przełożyć do dużej miski, dodać posiekaną cebule, orzechy i fetę, zalać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać i schłodzić przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz