Zupa krem z kalarepki
Kalarepka to niezbyt popularne i niezbyt często używane warzywo. chcemy ją trochę odczarować, gdyż wspiera profilaktykę chorób nowotworowych, działa grzybobójczo i bakteriobójczo, wspomaga funkcjonowanie wzroku oraz oczyszcza organizm z toksyn. Proponujemy na początek krem z kalarepki.
4 kalarepy
1 średni ziemniak
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżka - masła
3 łyżki śmietanki 30%
1 szczypta cukru
sól
pieprz
½ łyżeczki curry
pieprz ziołowy
oregano
Do podania:
posiekany koperek
pestki dyni
Kalarepę umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce, pokroić w kostkę. Ziemniaka również obrać i pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. W większym garnku podgrzać masło z olejem, dodać cebulę i zeszklić ją przez około 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj kalarepę i ziemniaka i dusić przez około 5 minut. Całość zalać bulionem, dodać szczyptę cukru i gotować do miękkości warzyw.
Zupę zmiksować, dodać śmietankę i doprawić do smaku. Podawać z posiekanym koperkiem i pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz