Chłodnik z awokado i gruszki
Gdy nadchodzą gorące dni lubimy przyrządzać i oczywiście jeść orzeźwiające chłodniki. Tym razem przygotowaliśmy chłodnik z awokado z dodatkiem gruszki i ogórków. Do tego chrupiąca rzodkiewka, orzechy i pestki dyni. dzień od razu staje się lepszy.
3 sztuki awokado
1 duża gruszka
½ pęczka szczypiorku
2 ogórki kiszone
1 ogórek świeży
50 g szpinaku świeżego
400 g jogurtu greckiego
sól
pieprz
50 ml soku z cytryny
Dodatkowo:
ser feta
pestki z dyni
orzechy włoskie
rzodkiewka
Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Miąższ wyjąć łyżką i umieścić w kielichu blendera z liśćmi szpinaku. Dodać obrany i pokrojony na większe kawałki zielony ogórek, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gruszkę, posiekany szczypiorek, oraz jogurt. Blendować na gładką masę i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blendować jeszcze chwilę i odstawić do lodówki.
Chłodnik przelać do miseczek. Dodać pokrojone w ćwiartki rzodkiewki, pokruszone orzechy, pestki dyni oraz pokrojoną fetę.
Komentarze
Prześlij komentarz