Salmorejo II
Salmorejo to tradycyjna zupa pochodząca z Andaluzji w południowej Hiszpanii, przygotowywana z pomidorów, chleba oliwy i czosnku. Zwykle pomidory są obierane ze skóry, a następnie przecierane z innymi składnikami. Salmorejo podaje się na zimno i można je udekorować pokrojoną w kostkę hiszpańską szynką i pokrojonymi w kostkę jajkami na twardo. Tak właśnie przygotowaliśmy nasz chłodnik razem z uczniami, którzy byli na praktykach w Hiszpanii w ramach projektu Erasmus +. Przenieśliśmy się przynajmniej na chwilę do słonecznej Hiszpanii.
Składniki (dla 4 osób):
3 kromki czerstwego wiejskiego chleba
6 dużych dojrzałych pomidorów, obranych ze skórki i pozbawionych pestek
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
70 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
2 jajka ugotowane na twardo
4 plasterki szynki dojrzewającej pokrojone na kawałeczki
Czerstwy chleb zalać wodą, odstawić na 1 minutę, po czym odcisnąć nadmiar wody. Namoczony chleb, pomidory, oliwę z oliwek i czosnek umieścić w blenderze i zmiksować na gładką zupę. Doprawić solą do smaku. Salmorejo schłodzić w lodówce minimum 2 godziny. Podawać z drobno pokrojonym jajkiem i szynką dojrzewającą.
Komentarze
Prześlij komentarz