Sernik dubajski
Sernik jakiego u nas jeszcze nie było. Czekoladę dubajską już robiliśmy, przyszedł czas na kolejne słodkości. Sernik wymaga trochę pracy bo jest kilka warstw a i ciasto kataifi robiliśmy sami. Ale końcowy rezultat wynagradza wszystko. Polecamy!
Spód:
170 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
60 g masła
Masa serowa:
650 g sera na sernik
1 budyń waniliowy bez cukru
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto kataifi:
100 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
260 g wody
14 g oleju
szczypta soli
Warstwa dubajska:
200 g ciasta kataifi
400 g kremu pistacjowego słodzonego
60 g białej czekolady
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
posiekane pistacje
Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć równomiernie na dno tortownicy, schłodzić. Ser włożyć do dużej miski, dodać budyń waniliowy, cukier puder, jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Całość zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na ciasto i wyrównać. Sernik piec w nagrzanym do 160℃ góra- dół piekarniku przez 60 min. Sernik wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu.
W wysokim naczyniu umieścić mąkę, skrobię, wodę, olej i sól. Zblendować na gładką masę. Konsystencją będzie przypominać ciasto naleśnikowe. Przelać ciasto przez drobne sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek. Następnie przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego i odciąć minimalnie końcówkę. Ciasto wylewać z rękawa na dobrze rozgrzaną patelnię, zataczając koła i tworząc cieniutkie okręgi. Im cieńsze paski, tym ciasto będzie bardziej chrupiące. Po około 20-30 sekundach ciasto całkowicie odejdzie od powierzchni patelni i lekko się zarumieni. Przełożyć je do miski. Ciasto kataifi, drobno pokrojone, należy usmażyć na patelni z dodatkiem masła na bursztynowy kolor.
W kąpieli wodnej, roztopić białą. Dodać krem pistacjowy, całość wymieszać szpatułką, a następnie wsypać prażone ciasta kataifi. Wymieszać dokładnie masę. Na przestudzony sernik kłaść po łyżce masy i delikatnie rozprowadzać na całej powierzchni sernika.
Śmietankę podgrzewać na małej mocy w rondelku. Gdy śmietanka będzie gorąca, ale nie zacznie się jeszcze gotować, dodać do niej połamane czekolady. Od razu zdjąć garnek z palnika i cierpliwie mieszaj całość. Gotową polewę można zmiksować przez chwilę przy użyciu blendera ręcznego. Zrobi się jeszcze gładsza i jednolita. Jeszcze lekko ciepłą rozprowadź równo po całej powierzchni sernika. Udekorować posiekanymi pistacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz