Tęczowa karpatka
Ciasto parzone:
1/2 kostki masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
5 jajek
czerwony barwnik-opcjonalnie
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
¾ kostki masła
3 galaretki – brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa
Ciasto: masło przełożyć do rondelka wlać wodę dodać szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotować . Gdy zawrze wsypać powoli mąkę pszenną i energicznie mieszać do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijać po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypać proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm. Piec około 25 -30 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce.
Krem: Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance gorącej wody, rozlać do płaskich naczyń, zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę.
Z 1/2 litra mleka odlać 3/4 szklanki pozostałość zagotować z cukrem, do odlanej części mleka wbić jajko dodać mąki i wymieszać na gładko, wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Wystudzić
Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. Dodać pokrojone galaretki, wymieszać delikatnie łyżką.
Kremem przełożyć placki. Schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem.
Piękny opis tęczowej chmurki! 🌈 Wykorzystanie energii słonecznej do stworzenia kolorowej karpatki brzmi jak wspaniałe połączenie natury i kulinarnego kunsztu. Mam nadzieję, że proces pieczenia był równie radosny jak malowanie tęczy przez słońce.
OdpowiedzUsuń