Czekoladowe gniazdka ptysiowe z wiśniami

Te gniazdka to ekskluzywna wersja ptysków. Wystarczy dodatek kakao, inaczej uformować i zupełnie nowe, piękne ciasteczka, takie eleganckie, imprezowe mamy. My zrobiliśmy frużelinę wiśniowa, ale myślimy, że z każdych owoców będzie dobra, truskawki, maliny czy też jeżyny będą pasowały.   

Składniki:

Ciasto parzone:
100 ml mleka 3,2%
100 ml wody
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
150 g masła
180 g mąki pszennej 
20 g gorzkiego kakao
4 jajka 

Frużelina wiśniowa:
250 g mrożonych wiśni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
1 łyżka soku z cytryny

Krem:
500 ml śmietany kremówki 
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 łyżka startej czekolady gorzkiej

Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Do gotujących się wiśni dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w wodzie i energicznie wymieszać. Gotować 1 minutę po czym przełożyć do miski i wystudzić.
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Wodę, mleko, cukier, sól i masło umieścić w garnku i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać mąkę i kakao, energicznie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Ponownie ustawić garnek i gotować jeszcze 1 minutę tak aby masa swobodnie odchodziła od ścianek garnka. Masę przełożyć do miski i przestudzić.
Miksując masę mikserem wbijać kolejno jajka, przy czym kolejne wbijać dopiero kiedy poprzednie dokładnie wmiesza się w ciasto. Ciasto miksować tylko do połączenia. Gotowe ciasto przełożyć do  rękawa cukierniczego   z tylką 6B. Tak przygotowane ciasto w worku włożyć do lodówki na 1 godz by odpoczęło.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra-dół. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować okręgi o śr. 7 cm w odstępach bo gniazdka rosną. Wyciskać ciasto po odrysowanym okręgu. Łączenie można lekko wyrównać zwilżonym palcem. Piec w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 10 min po czym zmniejszyć do 175*C i piec jeszcze 15-20 min. Studzić lekko uchylając drzwi piekarnika. Wyjąć i wystudzić całkowicie. 
Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Gniazdka ptysiowe przekroić wzdłuż na pół. Na dolny ułożyć frużelinę, wycisnąć krem, posypać tartą czekoladą i ułożyć górną część. Ciastka należy zjeść na świeżo. 








Komentarze

Popularne posty