Makaron z buraczanym pesto
Spaghetti o ciekawym smaku i pięknym kolorze. Podchodziliśmy do tego przepisu z obawą, ale efekt końcowy nas bardzo mile zaskoczył. Może to być propozycja dla małych niejadków, które nie lubią warzyw. Ten kolor z pewnością ich urzeknie, zwłaszcza małe księżniczki.
500 g makaronu spaghetti
500 g pieczonych lub gotowanych buraków
tarty parmezan
4 ząbki czosnku
50 ml oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki soli
2 łyżki posiekanego koperku
orzechy włoskie
Do blendera dodać buraki, 4 łyżki tartego parmezanu, oliwę, sól, czosnek, koperek oraz sok z cytryny. Zmiksować na gładką pastę.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i odstawić. Do gorącego makaronu dodać buraczane pesto. Wymieszać. Podawać makaron posypany porcją parmezanu oraz uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze
Prześlij komentarz