Hiszpańskie ciasto trzech króli - Roscón de Reyes Magos

Roscón de Reyes Magos czyli Ciasto Trzech Króli, to słodki chlebek w kształcie pierścienia, pachnący pomarańczą, ozdobiony kolorowymi kandyzowanymi owocami. To ciasto jada się w Hiszpanii  6 stycznia popijając je gorącą czekoladą.
 
Składniki:

Zaczyn:
80 g mąki pszennej 550
50 g mleka
5 g świeżych drożdży
starta skórka z 1 pomarańczy

Ciasto właściwe:
120 g cukru
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z cytryny
80 g mleka
15 g świeżych drożdży
1 laska cynamonu
60 g masła
2 jajka
30 g pomarańczowej esencji pomarańczowej
szczypta soli
340 g mąki pszennej

Do dekoracji:
jajko
płatki migdałów
owoce kandyzowane

Wieczorem, dzień przed pieczeniem ciasta nastawić zaczyn. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę, skórkę pomarańczową, wymieszać, przykryć i odstawić do przefermentowania, na około 12 godzin.
Mleko przeznaczone do ciasta właściwego wlać do garnuszka, dodać cynamon, startą skórkę z cytryny i pomarańczy i podgrzewać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do następnego dnia. Następnego dnia z mleka wyjąć cynamon. 
Do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i przy pomocy miksera wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie ciasto wyjąć na omączony blat, odgazować  i uformować z  niego rulon o długości mniej więcej 50 cm. Ułożyć go na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić wieniec, łącząc dokładnie dwa końce ciasta. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia na 60- 80 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie posmarować je jajkiem po raz kolejny, posypać kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce.







Komentarze

Popularne posty