Gambas con ajo (krewetki z czosnkiem)

Jednym z najpopularniejszych tapas hiszpańskich są gambas con ajo. Znajdziecie je w karcie dań większości knajpek, tak przynajmniej twierdzą uczniowie przebywający w Hiszpanii na praktykach w ramach programu Erasmus+. A nie mamy podstawy Imnie wierzyć. Przepis jest banalnie prosty, smak niezapomniany, więc z powodzeniem można pokusić się o to, żeby przygotować taka przekąskę w domu.

Składniki (2 porcje):

200 g krewetek (obranych)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka płatków chili
30 ml białego wina
sól
natka pietruszki
bagietka do podania

Obrać czosnek i cienko pokroić. Posiekać pietruszkę. Podgrzać oliwę w patelni na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć przez ok. 1 minutę, tak, aby nie przypalić czosnku. Dodać oczyszczone krewetki i płatki chili na patelnię. Smażyć na średnim ogniu dopóki krewetki nie będą w pełni gotowe - ok. 3-4 minuty. Na patelnię wlać białe wino i gotować przez ok. 1-2 minuty na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, posypać pietruszką i solą. Serwować z tostowaną bagietką.









Komentarze

Popularne posty