Cappucino siostry Anastazji

To jest ciacho, jakich u siostry Anastazji dużo. Często inspirujemy się jej przepisami, albo tak jak dzisiaj odtwarzamy po prostu. To jest ciasto z gatunku tych imprezowych, co wszyscy będą chcieć przepis. Godne uwagi  polecenia!
 
Składniki:

ciasto I:
8 jajek
28 dag cukru kryształu
16 dag mąki pszennej
4 dag kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jaja ubić z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec w 180⁰C w formie 20x30, po upieczeniu przekroić na 2 części.

ciasto II:
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, dodać kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec na złoty kolor w temp. 160-180 stopni przez 30 min.

Krem:
5 żółtek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy lub waniliowy 
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
3 dag kawy cappuccino w proszku, o smaku waniliowym

Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając.
Przełożenie ciasta:
I ciasto – masa – II ciasto – masa – I ciasto – polewa z rozpuszczonej czekolady z 3 łyżkami śmietanki 30%.
 




Komentarze

Popularne posty