Kapuśniak z pęczakiem

Do tej pory zawsze do kapuśniaku dodawaliśmy ziemniaczki, albo do tzw. środka albo oddzielnie ugotowane. Tym razem proponujemy tę zupę w nieco innej wersji z kaszą pęczak. Ta wersja również przypadnie do gustu miłośnikom kapuśniaczku.
 
Składniki:

450 g kiszonej kapusty
pół szkl. kaszy pęczak, 
150 g wędzonego boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera 
1 cebula 
koperek
sól
pieprz
5-6 ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1 ząbek czosnku

Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać, opłukać i pokroić w zapałki. Do garnka wlać 2 – 2,5 l wody, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kaszę. Gotować ok. 15-20 min. Cebulę i boczek pokroić i podsmażyć, dodając odrobinę tłuszczu, dodać do zupy. Gdy warzywa i kasza będą już prawie miękkie dodać pokrojoną kapustę kiszoną. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować ok. 10 min. Zupę posypać posiekanym koperkiem.









Komentarze

Popularne posty