Paris Brest z kremem czekoladowo-orzechowym

Paris Brest, jak sama nazwa wskazuje, to francuski przysmak. Deser ten powstał na pamiątkę wyścigu rowerowego na trasie Paris – Brest, natomiast jego kształt ma przypominać koło rowerowe. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciasta parzonego oraz kremu pralinowego.* My korzystając z przepisu od cakeit.pl przygotowaliśmy Paris Brest z kremem czekoladowo-orzechowym.

Składniki:

Ciasto parzone:
55 g masła
175 ml wody
90 g mąki
2 jajka (około 100 g)
15 g płatków migdałowych do posypania

W garnku podgrzać wodę z masłem, aż masło się roztopi a woda zagotuje. Garnek zdjąć z ognia i wsypać całą mąkę. Mieszać energicznie drewnianą łyżką do połączenia się składników. Garnek z ciastem ustawić ponownie na niewielkim ogniu. Cały czas mieszać aż ciasto stanie się gładkie, szkliste i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Następnie ciasto przełożyć do misy miksera i pozostawić na około 10 minut do wystudzenia. Jajka roztrzepać widelcem w osobnej misce. Gdy ciasto przestygnie zacząć miksować i stopniowo dodawać jajka. Ciasto powinno być gładkie i gęste – rozciągnięte pomiędzy dwoma palcami powinno tworzyć szpic, który delikatnie opada. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. 
Na papierze narysować okrąg o 20 cm. Wyszprycować  wałek o średnicy 20 cm. Kolejny wałek wyszprycować po wewnętrznej stronie tak aby przylegał do pierwszego. Ostatni wałek wyciśnij na górze w miejscu łączenia poprzednich dwóch. Ciasto posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem. Od razu po włożeniu obniżyć temperaturę do 180°C i piec przez około 35 – 40 minut. Wyłączyć piekarnik i zostaw ciasto w środku na dodatkowe 15 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

Krem:
3 żółtka
65 g cukru
15 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
300 ml mleka
170 g miękkiego masła (20 g i 150g)
50 g orzechowo – czekoladowego aromatu w kremie 

W misie utrzeć żółtka z cukrem aż masa zbieleje i zgęstnieje. Masę jajeczną zmiksować  z mąką i skrobią, następnie odstaw na bok. W garnku zagotować  mleko i 20 g masła. Do masy jajecznej stopniowo wlewać gorące mleko, energicznie mieszając. Przelać wszystko z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu dodaj aromat orzechowo-czekoladowy. Wymieszać do połączenia. 
Przełożyć budyń do miski i przykryć folią spożywczą, w taki sposób aby dotykała kremu.. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Schłodzony budyń ubić aż stanie się gładki i puszysty. Pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco się ogrzał. Miękkie masło (150 g) utrzeć na jasną i puszystą masę. Do ubitego masła stopniowo dodawać budyń czekoladowo-orzechowy cały czas ucierając.
Ostrym nożem przekroić wzdłuż okręg z ciasta parzonego. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Następnie wyszprycować go na dolną część ciasta w formie zawijasów. Przykryć górną częścią ciasta a następnie posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce.








*https://cakeit.pl/paris-brest-z-kremem-czekoladowo-orzechowym/

Komentarze

Popularne posty