Indyk w sosie cytrynowym
Indyk w sosie cytrynowym to ciekawa odmiana od codzienności i tradycyjnych smaków. Nieco orientalny aromat i smak mięsa, doskonale komponuje się z makaronem ryżowym lub ryżem. Takim daniem możecie z pewnością zaskoczyć swoich gości.
Marynata:
600 g piersi indyka
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
Składniki na sos:
3/4 szklanki bulionu z kurczaka
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
3 łyżki miodu
2 łyżki mąki kukurydzianej
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta mielonego imbiru
sezam i szczypiorek z dymki do posypania
Indyka pokroić na mniejsze kawałki, zalać sosem sojowym i octem ryżowym. Dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i marynować w lodówce. Następnie indyka delikatnie odcedzić (marynatę pozostałą na mięsie zachować), dokładnie osuszyć i oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Smażyć na rozgrzanej oliwie, aż ładnie się zarumieni i nie będzie już różowy w środku. Mięso z patelni przełożyć na talerz. Przygotować sos. Wszystkie składniki (poza sezamem i szczypiorkiem) dokładnie wymieszać do połączenia. Przelać go na patelnię, na której smażyliśmy indyka. Gotować przez kilka minut, aż sos zgęstniej i zacznie delikatnie się gotować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Do sosu przełożyć podsmażonego indyka i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokrył się sosem. Posypać sezamem i szczypiorkiem. Podawać np. z makaronem ryżowym lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz