Ciasto kajmakowa porzeczka
To ciasto jest mega słodkie, to już hard level dla kochających słodkości. Łasuchy zakochają się w nim, a reszta niech spróbuje po kawałeczku. Pyszny biszkopt tłuszczowy, krem kajmakowy i do tego kwaśna porzeczka dla przełamania smaku. Połączenie iście idealne.
Składniki:
200 g masła lub margaryny
125 ml mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
4 jajka, temp. pokojowa
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła lub margaryny
125 ml mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
4 jajka, temp. pokojowa
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem kajmakowy:
300 g masła, temp. pokojowa
600 g masy kajmakowej
Polewa:
100 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu porzeczkowego, duży
1 paczka herbatników
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać razem z proszkiem. Masło przełożyć do rondelka razem z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Zostawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtka i przesiane suche składniki. Miksować tylko do połączenia. Białka miksować ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie połączyć z masą kakaową. Wyłożyć do formy i piec w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzić i przekroić na dwie części. Jedną część ułożyć na dnie formy i smarować połową dżemu. Miękkie masło miksować przez chwilkę. Następnie dodawać po łyżce kajmak. Połowę kremu wyłożyć na dżem i ułożyć herbatniki. Wyłożyć pozostały krem oraz na wierzch dżem. Przykryć ciastem czekoladowym. Włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem podgrzać mocno kremówkę i dodać kawałki czekolady. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia i wylewać równomiernie na wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz