Chłodnik z cukinii
Jak przychodzą ciepłe dni, to przychodzi również ochota na chłodne i zimne jedzenie. Kulinarni zawsze zwarci i gotowi proponują chłodnik z cukinii. Pełen warzyw i aromatów letnich dni. Warto zrobić więcej by starczyło na dłużej.
1 l kefiru
1 szklanka bulionu
1 cukinia
1 por (biała część)
1 czosnek
1/2 pęczka koperku
1 łyżka oleju roślinnego
sól
pieprz
Do podania:
100 g mini mozzarelli
garść listków sałaty
1 żółty pomidor
1 pęczek natki pietruszki
dowolne ziarna np. słonecznik, dynia
Cukinię pokroić w kostkę. Pora pokroić w plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać.
W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim por i czosnek. Dodać cukinię i smażyć, aż warzywa będą miękkie. Dodać koperek, wlać bulion i gotować około 3 minut. Garnek zdjąć z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Kiedy zupa ostygnie, do garnka wlać kefir, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na gładko. Zupę przelać do miseczek. Na wierzchu ułożyć listki sałaty, pokrojonego pomidora, kulki mozzarelli i posyp natką pietruszki i dowolnymi ziarnami. Podawać schłodzony.
Komentarze
Prześlij komentarz