Hiszpańskie salmorejo

Salmorejo to chłodnik wywodzący się z Hiszpanii - nieco podobny do popularnego na całym świecie gazpacho, używa się w nim jednak samych pomidorów. Serwowany najczęściej z drobno posiekaną szynką dojrzewającą, którą my zastąpiliśmy chipsami z boczku, i jajkiem.

Składniki:

600 g dojrzałych pomidorów
100 g bagietki
100 ml oleju z oliwek
100 ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 jaja
ogórek
boczek surowy w plastrach
bazylia 

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Bagietkę pokruszyć rękami, czosnek obrać. Pomidory wraz z czosnkiem, bazylią i przyprawami dodać do blendera i rozdrobnić. Następnie dodać bagietkę i oliwę i razem zblendować. Na koniec dodać jogurt i wymieszać łyżką. Wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny. W międzyczasie ugotować jaja i przegotować chipsy z boczku. Ogórki pokroić w kostkę. Chłodnik wyporcjować i podawać z ćwiartkami ugotowanych jajek, chipsami z boczku i ogórkami. 







Komentarze

Popularne posty