Rollsy z ciasta francuskiego z nadzieniem czekoladowym
Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane pysznym krem czekoladowy. Spróbujcie odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu. Możecie zrobić z gotowego ciasta lub poszukać na naszym blogu własnoręcznie robionego francuskiego.
Ciasto francuskie:
250 g mąki
1 łyżeczka soli
250 g chłodnego masła
150 ml wody
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i kilka większych. Małe kawałki masła włożyć do miski z mąką i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Dodać większe kawałki masła i wymieszać, wówczas ciasto będzie bardziej kruche. Stopniowo dodając wodę, wyrabiać ciasto tylko do czasu, aż składniki się połączą.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki i trzy razy wałkować w jednym kierunku na lekko posypanej mąką stolnicy oraz składać na 3 części formując prostokąt, po każdym złożeniu wstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wałkować prostokąt 37x57 cm, ciąć na paski o szerokości 3cm, układać w formach, przycisnąć i piec w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Krem czekoladowy:
300 g śmietanki 30%
150 g czekolady deserowej
Śmietankę podgrzać garnuszku do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków, zdjąć ze źródła ciepła, dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się jej. Przykryć folią w kontakcie i schłodzić minimum 8 godzin. Po tym czasie, ubić, przełożyć do rękawa i nadziewać rollsy z ciasta francuskiego.
Polewa:
100 g czekolady mlecznej
30 g śmietanki 30%
Rozpuścić czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej, moczyć jedną stronę i ozdobić owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz